•Bestrijding eikenprocessierupsen in je tuin•Stadsbestuur wil jouw mening horen•Zwerfvuilvrijwilligers in de bloemetjes gezet•Overschakeling naar elektronische rijbewijzen•Identiteitskaarten duurder•Tentoonstelling in de bib: Paula Ceusters•... E

Bestrijding eikenprocessierupsen in je tuin
Eikenprocessierupsen in je tuin kunnen hinderlijk zijn. Ze nestelen zich meestal op inlandse eik. Bestrijding laten uitvoeren is echter niet zonder gevolgen: het is duur en schadelijk voor andere, nuttige, insecten. Geen bestrijding uitvoeren is daarom de beste keuze. Probeer de boom te mijden. Heb je toch te veel last, schakel dan een professional in. Om de prijs te drukken organiseert stad Geel samen met IOK een samenaankoop voor de bestrijding van processierupsen op privédomein. Vanaf 2 april worden de namen en prijzen van firma’s die een offerte hebben ingediend, bekend gemaakt.Geïnteresseerde inwoners voor de curatieve behandeling van rupsen op hun eigendom nemen rechtstreeks contact op met de aannemer uit het aanbod. De aannemer factureert rechtstreeks aan de klant, zonder tussenkomst van het stadsbestuur of IOK.
 
meer info: IOK, 014 56 42 69, www.iok.be/processierupsen
 
 
Stadsbestuur wil jouw mening horen
Stad Geel en OCMW Geel bereiden een meerjarenbeleid voor. Daar betrekken we graag onze inwoners bij. Eén van de manieren waarop we dat doen is een online ideeënplatform. De ingediende ideeën zullen het stadsbestuur inspireren bij het ontwikkelen van de projecten voor het beleidsplan Geel 2020. Wat vind jij dat er in Geel de komende jaren moet gebeuren? Welke initiatieven kan de stad daarbij nemen? Je kan je ideeën ingeven via www.geel.be en dit tot begin mei 2013.
 
meer info: dienst KZSP, 014 56 60 76, planning@geel.be
 
 
Zwerfvuilvrijwilligers in de bloemetjes gezet
Op 12 maart trakteerden burgemeester Vera Celis en schepen voor Leefmilieu Bart Julliams de zwerfvuilvrijwilligers van 2012 op een bedankingsreceptie in jongerencafé Greens in jeugdcentrum De Bogaard. Er waren zo’n 40 mensen aanwezig.
 
In 2012 zetten 94 vrijwilligers zich in om een totaal van 79 km Geelse wegen drie maal op te ruimen. Daarvan namen Natuurpunt, de Jagersclub en leerlingen van het SAIO 49 km aan wegen voor hun rekening, de netheidsverantwoordelijken zo’n 30 km. De verenigingen ontvangen hiervoor een subsidie van 50 euro per km, de netheidsverantwoordelijken worden beloond met cadeaubonnen t.w.v. van 30 euro. In totaal verzamelden vrijwilligers 1,9 ton zwerfvuil in.
 
meer info: infocel technische diensten, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be
 
 
Overschakeling naar elektronische rijbewijzen
Op 5 april start het stadsbestuur met de systematische overschakeling van papieren naar elektronische rijbewijzen. De omwisseling van papieren naar elektronisch rijbewijs verloopt parallel met de vernieuwing van de identiteitskaart zodat je je voor beide documenten tegelijk kan aanmelden. Het is dus niet nodig zelf een vernieuwd rijbewijs aan te vragen. Zodra je huidige identiteitskaart vervalt, word je door het stadsbestuur uitgenodigd om beide documenten te komen vernieuwen. Het elektronische rijbewijs is tien jaar geldig en heeft net als de eID het model van een bankkaart. Voor de internationale rijbewijzen verandert niets. Deze worden nog steeds in de vorm van een papieren document afgeleverd. Het rijbewijs in bankkaartmodel zal 25 euro kosten. Ook voor een voorlopig rijbewijs betaal je 25 euro.
 
meer info: dienst burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be
 
 
Identiteitskaarten duurder
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beslist om de identiteitsdocumenten met 3 euro duurder te maken. Vanaf 1 april 2013 betaal je voor een e-ID 15 euro, voor een Kids-ID 6 euro en voor een vreemdelingenkaart 15 euro. Voor aanvragen via dringende of zeer dringende procedure gelden aangepaste prijzen.
 
meer info: dienst burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be
 
 
Tentoonstelling in de bib: Paula Ceusters
Van 2 tot en met 30 april loopt in de bib een tentoonstelling met het werk van Paula Ceusters. Deze Gelenaar tekent en schetst al van kindsbeen af. Ze volgde opleiding aan de Kunstacademies van Herentals en Mol. Haar artistieke veelzijdigheid vinden we terug in haar schilderijen, houtskooltekeningen en sculpturen. Portretten, naakten, composities en monumentale werken, het behoort allemaal tot haar belangstellingssfeer. Vaak zijn haar onderwerpen een spel van vormen en kleuren. De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
 
meer info: bib, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be
 
 
Eten en bingo in Luysterbos
Op vrijdag 5 april kan je ’s middags aansluiten in dienstencentrum Luysterbos in de JB Stessensstraat voor een lekkere maaltijd. Die dag schaft de pot videe met groenten en brood, en dat voor slechts 5 euro. Om 13.30u start vervolgens een leuke bingonamiddag. Zin in een namiddag ontspanning? Kom dan zeker langs. Er zijn talrijke prijzen te winnen. Een aanrader voor wie zijn geluk een keertje wil beproeven.
 
meer info: Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
 
 
Op stap met de gids: geocachen
Wandel en speur mee met de stadsgidsen en kom meer te weten over Geel tijdens deze twee uur durende, hoogst interessante wandeling! In Geel liggen zo’n honderd kleine schatten verstopt. Op zondag 7 april kan je met een draagbare GPS, smartphone met GPS-functie of tablet met GPS-ontvanger deze schatten opsporen en interessante plekjes ontdekken. Het is een prima manier om een wandeling voor kinderen maar ook voor volwassenen net dat ietsje meer te geven en lekker spannend te maken! Ben je niet in het bezit van een GPS, smartphone of tablet? Geen nood, het is ook leuk dit in groepjes te doen en aan te sluiten bij iemand die dit wel bezit. De wandeling gaat van start om 14u aan Toerismehuis De Waag op de Markt. Het parcours is geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Deelnemen is gratis.
 
meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
 
 
proSWAP: Citysounds
In de paasvakantie organiseert proSWAP weer leuke activiteiten voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. Zo kan je op woensdag 3 april deelnemen aan de activiteit ‘Citysounds’. Net als de drummers van ‘Music for One Apartment and Six Drummer’ gaan we op zoek naar wat toffe klanken produceert in de stad. Zo combineren we de verkeerslicht-tokketokketok met de vuilbak-tsjing. Zet daaronder de draaideur-djoef, en het is vertrokken. We proberen voorbijgangers te verrassen met onze ‘urban percussion’ onder begeleiding van de experts van Mooss. Deelnemen kost 6 euro. Inschrijven kan tot en met 2 april. De uitstap start om 13.30u aan jeugdcentrum De Bogaard en duurt tot 16.30u.
 
meer info: jeugddienst, 014 56 68 00, jeugddienst@geel.be